Bändin perustaminen

Bändin perustaminen

Jos musiikki kiinnostaa sinua toden teolla, ehkäpä voisit perustaa oman bändin? Moni ajattelee, että alkuunpääseminen on vaikeaa, mutta saattaakin yllättyä, kuinka yllättäviltä tahoilta apua ja neuvoja voi löytyä. Eräs ehkäpä yllättävin neuvo on, että monet suomalaiset kirjastot tarjoavat bändeille sopivia harjoitustiloja. Yllätys johtuu varmasti suureksi osaksi siitä, että äänekäs musiikki ei oikein tunnu istuvan yhteen kirjaston kanssa. Nykyaikaisen tehokkaan äänieristyksen ansiosta tämä ei kuitenkaan tuota vaikeuksia. Kannattaakin kysyä, onko tällaista mahdollisuutta omassa kotikirjastossa. Jos kirjastosta tällainen palvelu löytyy, saattaa sieltä löytyä myös soittimia, jotka ovat vapaasti käytettävissä. Osa kirjastoista tarjoaa jopa bändiopetusta, joka kannattaa hyödyntää, jos olet aloitteleva soittaja. Kirjaston tarjoaman palvelun tavoitteena on vähentää taloudellisten seikkojen aiheuttamaa eriarvoisuutta musiikkiharrastajien keskuudessa. Suomessa puhutaan usein tavoitteesta ylläpitää mahdollisuuksien tasa-arvoa – ja juuri tällainen toiminta on tätä mahdollisuuksien tasa-arvon ylläpitämistä.

Mistä löydän tilat bändille?

Bänditilojen löytäminen saattaa tuottaa päänvaivaa ja aiheuttaa niin sanotusti harmaita hiuksia. Tässäkin asiassa tosin voi apua tulla yllättävältä taholta. Edellä mainittu kirjasto on eräs näistä yllättävistä vaihtoehdoista. Ellei omasta kirjastosta kuitenkaan löydy bänditiloja, kannattaa kysellä myös oman kaupungin nuorisotiloilta tai asukaspuistoista. Ellei näissäkään tärppää, kannattaa kysellä sukulaisilta ja ystäviltä – ehkäpä joku heistä omistaa tai tietää juuri teidän käyttöönne sopivat tilat. Esimerkiksi suuri autotalli saattaa sopia – kunhan ensin vain varmistetaan, ettei autotallissa soittaminen häiritse naapureita ja talon asukkaita ja että autotallissa on riittävä määrä esimerkiksi sähköpistokkeita.

Jos ei sukulaisten ja ystävienkään avulla tärppää, etkä onnistu löytämään bändille sopivia harjoittelutiloja, kannattaa laittaa ilmoitus lehteen sekä nettiin. Monissa nettipalveluissa saat ilmoittaa täysin ilmaiseksi ja monet näistä palveluista keräävät suuren yleisön. Mieti tarkkaan budjettiasi ja sitä, miten pääset liikkumaan kotoasi harjoittelupaikkaanne. Jos sinulla ei vielä ole ajokorttia, varmista, että julkiset kulkuneuvot kulkevat riittävän lähelle ja riittävän usein tai että saat aina tarvitessasi joltakulta kyydin harkkoihin.
Ellet ole näidenkään vinkkien avulla vielä löytänyt sopivia tiloja, kannattaa kääntyä koulusi tai oppilaitoksesi musiikinopettajan puoleen. Ehkä hänellä on hyviä ideoita tai ehkä saatte jopa harjoitella koulun musiikkiluokassa.

Esiintyminen

Esiintyminen tuo kuuluisuuden lisäksi myös esiintymisvarmuutta. Aivan aluksi voit tarjoutua esiintymään esimerkiksi ystäviesi ja sukulaistesi tapahtumissa – bändinne voi soittaa vaikkapa häissä ja syntymäpäivillä. Jos teistä pidetään, saatte varmasti lisää tilaisuuksia ja pyyntöjä esiintyä myös muissa tapahtumissa. Alussa kannattaa kenties esiintyä vaikka ilmaiseksi, jotta vain saatte kokemusta. Harjoitelkaa kuitenkin huolella myös ilmaisesiintymisiä varten, jottei esiintymisestä tule täyttä floppia. On myös huonoa käytöstä saapua tilaisuuteen esiintymään harjoittelematta, vaikka kyseessä olisikin ilmaisnäytös.

Edellä jo mainittiinkin, että erilaiset laulukilpailut ovat erinomainen keino tuoda itseä ja omaa osaamista esiin. Ne ovat erinomainen keino myös harjoitella esiintymistä. Kannattaa ottaa vaarin niin ohjaajien kuin yleisönkin palautteesta ja jo alusta alkaen on hyvä oppia ottamaan vastaan myös negatiivista palautetta. Rakentava palaute voi auttaa merkittävällä tavalla sinua kehittämään itseäsi ja esiintymistäsi eikä negatiivista palautetta tulisikaan pitää ainoastaan huonona asiana. Esiintymiset eivät välttämättä ole aluksi lainkaan niin hohdokkaita kuin olet kenties etukäteen ajatellut ja haaveillut. Esiintymiset voivat olla hyvinkin pienimuotoisia, mutta silti kaikkiin kannattaa valmistautua huolella.

Bändi on yhteistyötä

Bändissä toimiminen kehittää yhteistyötaitoja, koska bändi muodostuu aina useammasta erilaisesta yksilöstä. Toisinaan bändin sisällä saattaa kuohua eikä aina ole helppoa löytää ratkaisuja, jotka sopisivat kaikille bändin jäsenille. Neuvotteleminen, keskustelu ja asioista sopiminen ovatkin bänditoiminnan onnistumisen avainasioita.